Duurzaamheid

bron ©Installatie.nl

Buitenunit straks overdag luider dan ’s avonds

Op aandringen van marktpartijen en brancheverenigingen mag de buitenunit straks overdag wat meer lawaai maken dan ’s avonds. Dat heeft minister Katja Ollongren van Binnenlandse Zaken laten weten.

Om geluidsoverlast te voorkomen wordt er vanaf juli 2020 in het Bouwbesluit een geluidseis opgenomen. Tot nu toe ging de regeling uit van een gelijk geluidsniveau gedurende het hele etmaal van 35 dB op de perceelgrens met de buren.

Officieel ligt de grens op 40 dB, maar omdat het gros van de buitenunits zogeheten ‘tonaal geluid’ produceert – continu geluid van ongeveer dezelfde toonhoogte – moet er nog 5 dB vanaf worden getrokken.

Maar daar kon de markt niet goed mee leven. Na een consultatieronde was het meest gehoorde advies aan de minister: breng een scheiding aan tussen dag en avond, zoals in landen als Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zweden al gebruikelijk is. Overdag iets meer geluid, ’s avonds iets minder.

Warmtapwater

Dat advies neemt de minister ter harte. En ze ziet ook de meerwaarde, zegt ze: “Hierdoor kan een warmtepomp overdag bijvoorbeeld gericht worden ingezet voor de verwarming van tapwater, wat meer geluid maakt.” Het maximaal toegestane geluidsniveau van dag- en avondbedrijf zijn nog niet bekend.

Ollongren “wil deze werkwijze mogelijk maken” en doet dat “bij de verdere uitwerking van de bepalingsmethode” voor geluid. Ze gaat de komende tijd met experts aan de slag om zowel de meetmethode voor geluid, als de rekenmethode (daadwerkelijk meten is niet altijd nodig) aan te passen. Daarbij gaat de minister ook de sector betrekken.


 

Bron © Installatie.nl

Met staatssteun warmtepomp-proof2 september 2019
 

Triple glas, vloer, gevel of zolderisolatie: de subsidiepot energiebesparing eigen huis (SEEH) is weer stevig gevuld. Dit betekent volop voordeel voor bijvoorbeeld mensen die hun woning warmtepomp-proof willen maken.

Vanaf 2 september 2019 is er 84 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor woningisolatie door huiseigenaren, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt. De regeling is nu opengesteld. Met de regeling kunnen woningeigenaren een tegemoetkoming krijgen voor twee of meer grote isolatiemaatregelen in hun eigen woning.


Tot 10.000 euro per woning
De regeling is bedoeld voor energiebesparende isolerende maatregelen in het eigen huis. Te denken valt aan het isoleren van een vloer of gevel en het plaatsen van hoogrendementsglas. Per woning is het mogelijk om tot 10.000 euro subsidie te krijgen. Zo kunnen woningeigenaren ongeveer 20 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen voor het laten uitvoeren van de werkzaamheden door een deskundig bedrijf.


Rendement warmtepomp
Met de maatregelen kunnen woningeigenaren bijvoorbeeld flink op gas besparen, maar hun woning klaar maken voor lage temperatuurverwarming via een warmtepompinstallatie. Met name bestaande woningen moeten eerst flink geïsoleerd worden, wil een warmtepomp zonder elektrische bijstook een goed rendement kunnen draaien.
De regeling is terug van weggeweest. In 2016 waren er ook miljoenen beschikbaar voor particuliere woningisolatie. Deze pot was binnen zeven maanden al leeg. Voor deze subsidie geldt ook op = op.

Welke maatregelen?
Welke maatregelen vallen onder deze regeling? De rijksoverheid betaalt zo’n 20 procent van het totaalbedrag van de isolering, met een maximum van 10.000 euro.
•    Spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren in de thermische schil.
•    Dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak in de thermische schil, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder onverwarmd is).
•    Vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer en/of de bestaande bodem in de thermische schil.
•    Gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- en buitengevel met isolatiemateriaal.
•    Hoogrendementsglas: het vervangen van glas in de thermische schil door HR++ glas of door triple-glas.  

Ook waterzijdig inregelen
Om in aanmerking te komen moet een woningeigenaar minimaal 2 maatregelen toepassen. Aanvullend is het ook nog mogelijk om €60 te ontvangen voor het waterzijdig inregelen van een cv-installatie, en €100 voor een energiedisplay of slimme thermostaat. Ook het voor het eerst aanleggen van CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning is als aanvullende maatregel gedeeltelijke te subsidiëren. Dat geldt ook voor het plaatsen van een isolerende buitendeur.

Meer informatie op de website van RVO.

Na volgend jaar worden de isolatiesubsidies ondergebracht bij de ISDE. De Investeringssubsidie Duurzame Energie, vooral bekend vanwege de subsidies op warmtepompen, wordt dan ook de regeling waaronder de isolatie gaat vallen. Ook de apparatensubsidie, die aanvankelijk tot volgend jaar zal gelden, gaat een vervolg krijgen.

 

 


Laatste nieuws

Onvoldoende geld naar verduurzamen huurwoningen
geplaatst op: 30-09-18

Onvoldoende geld naar verduurzamen huurwoningen

Woonbond ...


Laatst aangepast

Home - 15-01-20
Statuten HBV-NK - 08-11-19
Alg. Ledenvergadering - 08-11-19


Contactgegevens

HBV Noord-Kennermerland
Kantoor Alkmaar
Thomas à Kempislaan 52
1813 LH ALKMAAR
Postbus 8053 1802 KB Alkmaar
contactformulier
Telefonisch bereikbaar op woensdag
van 9 tot 12 uur op tel.nr. 072- 540 81 81
hbv-nk@hetnet.nl

Lid worden ?

U kunt lid worden van HBV Noord-Kennemerland. De voorwaarde die gesteld wordt is dat u huurder bent van een woning van Woonwaard.

Vacature

Graag willen wij in contact komen met leden die wat willen doen voor de medehuurders. Voelt u zich betrokken bij ...